Fitor

Com arribar-hi?

Fitor és un indret situat al mig del bosc, al cor de les Gavarres i amb un encant i personalitat molt particulars.

Amb boscos frondosos d'alzines sureres i pinedes amb algunes clarianes de camp, és un entorn acollidor per a caminants, cicloturistes, excursionistes i per a tothom que hi passi. Un lloc tranquil, ple d'història que transmet una màgia especial. De gran bellesa paisatgística, per les vistes que es poden contemplar sobre la plana i per la seva personalitat que només pot percebre tot aquell que s'hi acosti en primera persona. 

L'origen del nom de Fitor, que vol dir fita o terme, tant el seu sentit figurat com en el real, és incert. Joan Botey, un dels majors propietaris de la zona i estudiós d'aquest paratge, sosté que podria provenir del moment de màxim esplendor territorial del comtat d'Empúries (s. IX), en el que els seus límits anaven de les Corbères al Roselló, fins a aquesta serralada. El nom apareix escrit per primera vegada l'any 948 amb motiu de la consagració de la seva parròquia, però consta ja com un dels pobles fundadors integrant l'actual nucli. El poblament de les muntanyes de Fitor és immemorial. Al seu terme s'hi troben separats per poca distància, un gran nombre de monuments megalítics, alguns d'ells de grans dimensions, que ens evoquen la presència en el territori d'una cultura molt anterior a la nostra era.

A Fitor hi trobem el nucli dolmènic més dens de la zona de les Gavarres, i un dels principals de Catalunya.

Un important nombre d'aquestes construccions funeràries es troben encara en bon estat de conservació, fetes amb grans lloses de pedra, mantenen visible bona part de la seva estructura original. Al terme de Fitor s'hi coneixen quinze dolmens, un menhir i diverses pedres dels sacrificis. Els més coneguts es troben a la Serra de Cals, on s'hi troben molt ben conservats el dolmen dels Tres Peus, el de Tres Caires i el de la Serra d'en Calç, des dels quals es tenen unes vistes espectaculars del massís de les Gavarres. Clica aquí per veure les rutes dels dòlmens de Fitor. 

L'element més simbòlic de Fitor, a banda dels seus boscos, camins i rieres, és sens cap mena de dubte l'església de Santa Coloma.

Es tracta d'una de les joies del massís de les Gavarres, és una església romànica que s'alça majestuosa sobre una petita plana. L'element més singular i característic de l'edifici és el seu gran campanar, visible des de bona part del massís. La influència llombarda del romànic català es presenta en la decoració dels finestrals del pis superior del campanar, amb un fris d'arcuacions. Juntament amb la rectoria i el fossar forma un petit conjunt. Els camins més fresats són els que hi porten des de Fonteta, Sant Climent de Peralta —on enllaça amb la carretera de Girona a Palamós—, de Mont-ras i del coll de la Ganga. 

A més del valor històric i patrimonial dels sepulcres megalítics i de l'església de Santa Coloma, Fitor, ofereix un entorn immillorable per a la pràctica d’activitats vinculades al turisme actiu: cicloturisme, BTT o senderisme. Fitor és un lloc especial, sobretot per a aquelles persones que busquen tranquil·litat.

Com arribar-hi

Altres nuclis